• czw.. mar 28th, 2024

Rodzaje mąki do wypieku chleba i bułek

ByRedakcja

mar 2, 2021

Wiele osób, które chcą urozmaicić swoją dietę, powinny zwrócić uwagę na pieczywo, jakie na co dzień spożywają.

Możemy zrezygnować przykładowo z dużej ilości białego pieczywa na korzyść ciemnego. Barwa pieczywa zależy na przykład od użytej mąki, ogólnie możemy przyjąć, że im mąka jest ciemniejsza, tym jest ona zdrowsza, ponieważ posiada więcej błonnika, składników mineralnych, witamin. Jej barwa wynika oczywiście z dużej zawartości otrębów, i mimo że jest to mąka nieoczyszczona, to jednak jest dużo zdrowsza od mąki z której na przykład wytwarzamy bardzo jasne bułki. W przypadku bułek może być to mąka typ 650, w przypadku chleba to może być to 1400 czy też typ 2000. Im liczba jest wyższa, tym więcej otrębów, zawiera mąka. Warto także zwrócić uwagę, iż najjaśniejsza zawsze będzie mąka pszenna, można oczywiście znaleźć wiele różnego rodzaju innych zbóż, warto kupować także pieczywo wytwarzane z mąki żytniej, możemy także znaleźć chleb orkiszowy, a jego zaletą jest duża zawartość błonnika i białka. Wiele osób ceni sobie także smak pieczywa gryczanego, w tym przypadku może być to połączenie kaszy gryczanej oraz mąki pszennej, które tworzy wyjątkowy smak. Dla innych osób najlepszym rodzajem pieczywa może być wytwarzane z mąki graham, jest to typ mąki 1850, i jest to jest charakterystyczna ciemna mąka, w której znajdziemy otręby. Oczywiście możemy także znaleźć pieczywo, które będzie ciemne, jednak zostanie ono przygotowane w sposób nieprawidłowy. Rodzaje mąki do wypieku chleba i bułek

Niektóre piekarnie wykorzystują do zmiany koloru pieczywa karmel, które ma wówczas udawać pieczywo z mąki lepszej jakości, dodatkowo możemy w tego rodzaju pieczywie znaleźć inne barwniki, spulchniacze, dodatki konserwujące.

W przypadku chleba na naturalnym zakwasie powstający w procesie fermentacji zakwasu kwas mlekowy naturalnie chroni pieczywo przed pleśnią. W przypadku pieczywa słabej jakości znajdziemy dodatki konserwujące i przeciwpleśniowe, może tam także znajdować się cukier. Oczywiście w całym kraju znajdziemy piekarnie oferujące pieczywo bardzo wysokiej jakości, warto zwrócić uwagę na przykład, w jaki wiele piekarni wypieka chleb, ponieważ często posiadają stare sprawdzone przepisy, jak również dobre piece, które pozwalają na produkcję wysokiej jakości pieczywa. Dobrym przykładem są piekarnie z Białegostoku, gdzie możemy zakupić naturalne pieczywo na naturalnych składnikach. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, pieczywo na zakwasie pozostaje świeże przez kilka dni.